Eier eller driver du en startup eller liten bedrift, er det ikke sikkert at du trenger en markedssjef på fulltid. En erfaren CMO koster fort en million eller mer i året, og da er mye av budsjettet allerede svidd av. Stadig flere leier derfor inn en ‘Fractional CMO’, en senior markedsføringsleder som jobber rundt 10 timer i uka med å utvikle markedsstrategien din og sørge for at den blir satt ut i livet på en eksepsjonell måte. Det er skalerbart, koster en brøkdel av prisen av en fulltidsansatt CMO, men kan skape den veksten du ønsker deg.

Fractional leadership – en økende trend

Alle bedrifter trenger lederskap, men ikke nødvendigvis på heltid. De færreste bedrifter har en advokat eller revisor som jobber fem dager i uken. Men de har som regel en avtale om å få tilgang til deres ekspertise i en fraksjon av deres tid.

Når jeg snakker med gründere av startups ser jeg en klar trend på at de leier inn både CTO-er og CFO-er på behovsbasis. Gjerne på en retainer. Fractional CFOs er for lengst et innarbeidet begrep i USA, og etterspørselen stiger dramatisk og skaper en gig-økonomi for erfarne økonomer, melder Wall Street Journal.

I Norge har det lenge vært vanlig for HR-sjefer å håndtere flere kunder på én gang. Men trenden man i USA kaller fractional leadership når stadig flere av C-ene i ledergruppa.

Grunnen er enkel: Det er fleksibelt og skalerbart, og du får tilgang til kompetanse du ellers ikke ville hatt råd til, noe Ben Wolf har viet to hundre sider til i boken Fractional Leadership: Landing Executive Talent You Thought Was Out of Reach.

Hva er en Fractional CMO?

En Fractional CMO er en erfaren markedsføringsleder som er leid inn som markedssjef eller markedsdirektør i et selskap. De jobber gjerne 5-10 timer i uken og bruker tiden sin effektivt på de tjue prosentene som skaper åtti prosent av verdien, uten å tilbringe dagene i lange møter. En Fractional CMO tar fullstendig eierskap til å utvikle og innovere markedsstrategien, leder og coache teamet, tar vriene beslutninger og rapporterer fremdriften jevnlig til CEO og styre.

Hva koster det å leie en Fractional CMO?

En Fractional CMO har en timespris på mellom 1500 og 2500 kroner og oppover.

Når dere starter samarbeidet, kan det være fornuftig å gjøre første del av samarbeidet til et prosjekt. Da rekker dere å bli litt kjent og se om dere passer sammen, uten at noen parter forplikter seg til et lengre samarbeid. Prosjektet kan være å lage en markedsplan for neste 90 dager, eller å utvikle og implementere en inbound-strategi.

Neste fase er å inngå en månedlig oppdragsavtale (en retainer). Honoraret vil typisk ligge på mellom 30 til 60 000 kroner per måned. Da er ikke eventuelle reisekostnader eller programvare og verktøy som din CMO anbefaler tatt med.

Selvstendig frilanser eller byrå?

Her er det ingen fasitsvar, men en klar fordel med å leie inn en selvstendig Fractional CMO kontra en konsulent i et byrå er at du vil være en av få bedrifter han eller hun jobber med og dermed ha mer av deres oppmerksomhet.

En konsulent i et byrå har ofte flere jern i ilden og kan flyttes fra en kunde til en annen når behov oppstår. Du kan potensielt starte med en senior og ende opp med en junior som din kontaktperson og rådgiver.

En selvstendig Fractional CMO vil heller ikke ha forpliktelser til ett byrå, men være objektiv i valg av ekstern samarbeidspartner.

Når det er sagt kan det være en god løsning for mange bedrifter å ha en Fractional CMO på én kontrakt, som har det strategiske ansvaret, og et markedsføringsbyrå på en annen kontrakt, som utfører. Spesielt for bedrifter som ikke har en egen markedsavdeling kan denne kombinasjonen være svært effektiv.

About the author

Erlend Førsund
CMO i Førsund Consulting AS | 45400014 | eforsund@gmail.com | Web | More posts

Erlend helps B2B businesses grow as their hired Fractional CMO, consultant or copywriter. He has previously been the Chief Marketing Officer and a senior business consultant at Spring Agency, and the Marketing Manager at MarkedsPartner. He was educated at BI Norwegian Business School (BI) and Norwegian School of Economics (NHH) and has been working with marketing since the turn of the millennium.